به گزارش پایگاه خبری کرج امروز، امسال، در نخستین گامهای تیم رسانهای جهاد تبیین، این کاروان راهی سازمان قطار شهری کرج شد؛ جایی که مردانی بیادعا، شبانهروز در تلاشاند تا رویای دیرینهی شهر به حقیقت بپیوندد. آنها در سکوت و گمنامی، ریلهای پیشرفت را میگسترانند و تونلهای امید را حفر میکنند.
صبح بهاریِ هفتم اردیبهشتماه، تیم رسانهای جهاد تبیین متشکل از بانوان سمیه احمدی، المیرا تقیدوست و آقایان پوریا ترابی و کیارش آقا عازم نخستین ماموریت خود در سال جدید شد. این تیم را در غیبت تعدادی از خبرنگاران و مسئولان مجموعه، آقایان وهاب آرایی و محسن پوراسماعیل نیز همراهی میکردند.
مقصد، سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری کرج بود؛ سکانداری این مجموعه بر عهدهی خلیل کوزهکنانیست؛ مردی که سالها تجربهی خدمت به شهر کرج را در کولهبارش دارد و با همکاری پرسنل خدوم و مسئولیتپذیر سازمان، با فداکاری مثالزدنی، کمر همت بستهاند تا این شریان حیاتی زیرزمینی را برای شهر و شهروندان به ارمغان آورند.
کوزهکنانی درباره ایستگاه شهید سلطانی، جایی که قرار است نبض حمل و نقل شهر در آن تندتر بزند، چنین سخن میگوید: ایستگاه شهید سلطانی، به یاری خدا، دروازهای برای تسهیل تردد شهروندان خواهد بود.
به گفته وی، با ورود هر قطار بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ نفر مسافر از این طریق به مرکز شهر منتقل شوند و این سیستم با اتصال به خطوط "بی. آر. تی" و تاکسی، شبکهی یکپارچهای را برای جابجایی سریع و آسان مردم ایجاد خواهد کرد.
کوزهکنانی با اشاره به مزایای بیشمار مترو، آن را یک ابرپروژه با تاثیرات شگرف توصیف کرد و گفت: مترو، به تنهایی، ۱۳ درصد از جابجاییهای حمل و نقل عمومی کشور را بر عهده دارد. در مقایسه، سهم اتوبوس حدود سه درصد است. این آمار به خوبی نشان میدهد که یک قطار مترو معادل حدود ۱۴۰ دستگاه اتوبوس و ۳۸۰ دستگاه تاکسی عمل میکند.
این مسئول با قدردانی از تلاشهای شبانهروزی تمامی عوامل درگیر در این پروژه اضافه کرد: تیم پیمانکار، مشاور و همکاران ما در سازمان قطار شهری، همگی خود را عضوی از یک خانواده میدانیم و برای یک هدف مشترک میجنگیم و آن، راه اندازی هرچه سریعتر متروی کرج است. دیگر وقتی برای تلف کردن نداریم و با تمام توان در این راه گام برمیداریم.
صرفهجویی ۶۸ میلیون لیتر بنزین در ۱۲ کیلومتر
رئیس سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری کرج با یک حساب و کتاب ساده، ابعاد تاثیرگذاری این پروژه را روشنتر کرد: با بهرهبرداری از این محدودهی ۱۲ کیلومتری، طبق محاسبات انجام شده، حدود ۶۸ میلیون لیتر در مصرف بنزین صرفهجویی خواهد شد. این یعنی کاهش قابل توجه انتشار گازهای مضر مونوکسید کربن و دی اکسید کربن که متاسفانه در برخی مواقع، کرج را به یکی از آلودهترین شهرهای کشور تبدیل میکند. علاوه بر این، شاهد کاهش ذرات معلق، کاهش تصادفات و کاهش هزینههای استهلاک خودروها و معابر خواهیم بود. اما از همه مهمتر، این پروژه میتواند به کاهش وابستگی به بنزین و صرفهجویی در منابع ملی منجر شود.
وی همچنین به یکی دیگر از مزایای کلیدی مترو اشاره کرد و آن ارزشیست که در کشورهای توسعهیافته برای وقت شهروندان قائل هستند. کوزهکنانی اذعان کرد: در جوامعی که برای زمان مردم ارزش قائل میشوند، سیستمهای حمل و نقل عمومی، به ویژه مترو، نقش حیاتی ایفا میکنند. مردم از این وسایل استفاده میکنند تا بتوانند برنامههای روزانهی خود را به درستی تنظیم کنند و از اتلاف وقت در ترافیکهای سنگین جلوگیری کنند. با راهاندازی این خط، ما میتوانیم زمان سفر از مبدا تا ایستگاه ۴۵ متری گلشهر را به ۱۰ تا ۱۵ دقیقه کاهش دهیم. در حالی که طی همین مسیر با خودروی شخصی، حداقل ۴۵ دقیقه طول میکشد و با صرف هزینههای سوختی و زیستمحیطی قابل توجهی انجام میگیرد. در حالیکه شهروندان میتوانند با صرف هزینهای ناچیز در مترو که در حال حاضر به میزان پنج هزار تومان تعیین شده است، به سرعت و آسانی جابجا شوند.
کوزهکنانی، با قدردانی از حمایتهای بیدریغ مسئولان ارشد استان و شهر، زمان بهرهبرداری از این خط را منوط به اعلام آمادگی از سوی مدیریت شهری دانست و بیان کرد: خوشبختانه، تست گرم این خط با موفقیت انجام شده و ایستگاه شهید سلطانی تقریباً آمادهی بهرهبرداریست.
این مسئول با اشاره به گره کور ترافیکی ایستگاه شهید سلطانی، اهمیت این ایستگاه را حیاتی توصیف کرد و یادآور شد: ایستگاه شهید سلطانی به قدری برای ما اهمیت دارد که در اولویتبندیهای شورای ششم نیز جایگاه ویژهای به آن اختصاص داده شده است. ترافیک سنگین در اتوبان تهران - کرج، به ویژه در محدودهی پل کلاک، معضلی دیرینه است و ما امیدواریم با راهاندازی این ایستگاه، بتوانیم درصد قابل توجهی از این بار ترافیکی را کاهش دهیم.
رئیس سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری کرج از هماهنگی نزدیک با پیمانکاران و تلاش برای ساماندهی ترافیک اطراف ایستگاه خبر داد و افزود: در حال حاضر، با هماهنگی کامل با شرکت سابیر، پیمانکار اصلی پروژه، در حال پیشبرد کارها هستیم و تلاش میکنیم با ایجاد انسجام و نظم، ترافیک اطراف ایستگاه را ساماندهی کنیم. مناطقی که برای حدود بیست سال مسدود شده بودند، خوشبختانه بازگشایی شدهاند و عملیات بهسازی و زیباسازی محیط اطراف ایستگاه با جدیت در حال انجام است.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده به منظور بهبود دسترسی به ایستگاه عنوان کرد: خیابان ملارد به میزان حدود پنج متر تعریض شده و نصب پلههای برقی ایستگاه شهید سلطانی نیز در مراحل پایانی قرار دارد. تا یک هفتهی آینده، برقرسانی به ایستگاه نیز انجام خواهد شد و به این ترتیب، ایستگاه به طور کامل برای خدمترسانی به شهروندان آماده خواهد بود.
کوزهکنانی این همدلی و تلاش مشترک را ناشی از یک خواست قلبی و عزمی راسخ برای به ثمر رساندن این پروژهی ملی دانست و گفت: واقعیت این است که ما با در نظر گرفتن محدودیتهای مالی و با یک برنامهریزی هدفمند، منابع موجود را به درستی مدیریت کردهایم و با تقسیم پروژه به بخشهای مختلف و اولویتبندی بهرهبرداری، گام به گام به سوی هدف نهایی پیش رفتیم.
وی با نگاهی به آینده، از برنامههای توسعهی خطوط مترو سخن گفت: هدف ما برای سال آینده، رساندن خط مترو به میدان حصارک است و در این راستا، کار پرفشاری را آغاز کردهایم. از سوی دیگر نیز در تلاش هستیم تا ایستگاه میانجاده کرج را طی شهریور یا مهرماه سال آینده به مردم عزیز تقدیم کنیم.
به گفته این مسئول، هدف نهایی این است که تا سال آینده، حداقل دو ایستگاه جدید ساخته و بین سه تا چهار کیلومتر به طول خطوط مترو اضافه کنیم.
تیم جهاد تبیین، شاهد این تلاشهای خاموش و امیدهای جوانه زده در دل زمین هستند. آنها با ثبت این لحظات و روایت این قصهها، پلی میزنند میان تلاشهای بیوقفهی خدمتگزاران و قلبهای منتظر شهروندان. آنها میدانند که در پس هر کلنگ و هر پیچ و مهرهای که در اعماق زمین جای میگیرد، رویایی نهفته است؛ رویای شهری آبادتر، هوایی پاکتر و مردمی که با آسودگی خاطر در رگهای این شهر جریان خواهند یافت که این خود، والاترین جهاد است.
لازم به توضیح است تیم جهاد تبیین، متشکل از خبرنگاران و لنزهای حقیقتجوی عکاسان اداره کل ارتباطات و امور بینالملل شهرداری کرج، از سال گذشته، رسالت خود را آغاز کرده تا نبض تپندهی خدمتگزاری در شهر را به گوش تک تک شهروندان برساند و پرده از تلاشهای بیوقفهی آنان در راه ارتقاء و توسعهی کلانشهر بردارد.
نگارنده: سمیه احمدی
ارسال نظر